Hur tvättar man cashmere?

cashmere tvatta

Du har investerat i lyxig cashmere men nu behöver plagget tvättas och frågorna snurrar. Hur tvättar man egentligen cashmere? Vad gör man om det noppar? I denna miniguide tar jag upp de tre viktigaste punkterna.

 

Tvätt

I många fall räcker det hänga ut plagget i friska luften men tvätta ditt cashmereplagg efter ungefär var femte användning. Låt inte cashmere hänga i direkt solljus. Även om många tvättråd skriver hand eller kemtvätt så kan man faktiskt tvätta cashmere i tvättmaskinen. Använd ullprogrammet och tvätta aldrig mer än 30 grader! Sköljmedel är strikt förbjudet och centrifugera inte plagget efter. Ett tips är att köpa tvättmedel som är speciellt framtaget för ull och cashmere, du hittar dessa från bland annat The Laundress och Soft Goat. Om du vill handtvätta så är det ljummet vatten som gäller.

När ditt plagg är tvättat är det oerhört viktigt att det får torka liggandes, gärna på en torr handduk. Om du använder en galge kommer passformen inte bli sig själv igen. Föredrar du handtvätt? Rulla in din cashmere i en torr handduk och tryck försiktigt. Vrid aldrig ur vattnet utan klappa försiktigt på plagget innan det får torka.

cashmere

Förvaring

Cashmereplagg mår bäst av att förvaras liggandes och svalt. Jag viker mina tröjor på hög som får ligga på en egen hylla i garderoben.

Noppor 

Det är helt normalt att cashmere noppar till en början. Noppor bildas när korta fibrer börjar flytta på sig och samlas på ytan av plagget, detta sker när du rör på dig. Så hur får man bort nopporna? Jag tycker att det bästa är att försiktigt använda en ull/noppkam för hand. Det finns även batteridrivna noppbortagare men det är inget jag har erfarenhet av. När du har använt och tvättat plagget några gånger kommer du märka att antalet noppor minskar.